#1  
Old 08-01-2022, 10:24 AM
mzbk2l's Avatar
mzbk2l mzbk2l is offline
Ultimate Warrior
 
Join Date: Jun 2003
Location: AZ, at the foot of Superstition Mountain
Posts: 1,141
Default 1979 10th anniversary Olds 403 ac hoses

Check your hoses if you buy replacements!

I sold my TATA to a local buyer, and a few months later I found a couple cans of R12 so I got together with him to charge the a/c. After a little fudging with the can tap (those things are nowhere near as easy to use as a can of R134a!), we got a couple cans in and it started cooling - until the hose blew out where it had been rubbing on the passenger side fender brace.

He bought a replacement hose from classic industries and installed it last week, so I drove up over the weekend with my vacuum pump and gauges. First thing we noticed was no more high side port on the muffler coming off the compressor. OK, we'll charge through the low side only. The system seemed to take forever to suck a can in, and it wasn't cooling at all; if anything, it seemed like hot air coming out the vents.

After getting 3 cans in and still no cooling, we laid the old hose out next to the new one and noticed that the routing is opposite - we were sending hot gas to the evaporator! He's going to get with the vendor to find out what happened and if they have the correct hose manifold, and we'll try it again.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	PXL_20220730_233333917_exported_414_1659363445593.jpg
Views:	43
Size:	38.0 KB
ID:	595504   Click image for larger version

Name:	PXL_20220730_233112217.jpg
Views:	44
Size:	68.5 KB
ID:	595505  

__________________
Mike
  #2  
Old 08-07-2022, 03:36 AM
Trevor78 Trevor78 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2022
Posts: 151
Default

I was looking at the used one thinking, that looks correct. Pretty obvious there's a problem even trying to install the next one. Hopefully a correct replacement has been sent.

http://thepartguy.com/images/PartsFo...ressorHose.jpg


Last edited by Trevor78; 08-07-2022 at 03:43 AM.
  #3  
Old 08-07-2022, 10:26 AM
burd's Avatar
burd burd is offline
Ultimate Warrior
 
Join Date: May 2011
Location: MOTOR CITY
Posts: 1,288
Default

Factory put a foam on that brace. Iíve seen people put them on the battery side lol

__________________
Burds Parts, No Fisher Price Toys Here

78 YEE 95Q45
Fire
Birds
  #4  
Old 08-07-2022, 10:47 AM
Warren Seale Warren Seale is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2002
Location: Melbourne Fl.
Posts: 207
Default

If you have the OE hard pipes/fittings then I would suggest getting new hoses crimped onto them. You may be able to get that done locally at a hydraulic shop or send them to a company like Original Air.

__________________
79 T/A,WS6,403,A3
96 T/A,WS6 (#1344) ,M6
72 442,W30,A3
96 Vette convertible Grand Sport (#713),F45,M6
13 Vette 427 convertible (#1425),Z30/Z25,M6
  #5  
Old 08-08-2022, 09:45 AM
mzbk2l's Avatar
mzbk2l mzbk2l is offline
Ultimate Warrior
 
Join Date: Jun 2003
Location: AZ, at the foot of Superstition Mountain
Posts: 1,141
Default

Thanks for the info, guys. The guy who bought the T/A has been sourcing the parts, so I'll pass this thread along. I've just been visiting to bring tools and see his progress on the car.

Warren, I have had some hoses made locally before; I just can't believe a repro hose for something as common as a '79 T/A wouldn't be available in a correct configuration. Hopefully it was just a shipping snafu from the vendor.

__________________
Mike
  #6  
Old 08-08-2022, 11:16 AM
Warren Seale Warren Seale is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2002
Location: Melbourne Fl.
Posts: 207
Default

Quote:
Originally Posted by mzbk2l View Post
Thanks for the info, guys. The guy who bought the T/A has been sourcing the parts, so I'll pass this thread along. I've just been visiting to bring tools and see his progress on the car.

Warren, I have had some hoses made locally before; I just can't believe a repro hose for something as common as a '79 T/A wouldn't be available in a correct configuration. Hopefully it was just a shipping snafu from the vendor.
There are a lot of reproduction parts that are not correct. The reproduction accumulator isn't correct either. Sometimes the reproductions are close but not quite right. Check this out:

http://www.transamcountry.com/commun...?topic=84363.0

__________________
79 T/A,WS6,403,A3
96 T/A,WS6 (#1344) ,M6
72 442,W30,A3
96 Vette convertible Grand Sport (#713),F45,M6
13 Vette 427 convertible (#1425),Z30/Z25,M6
  #7  
Old 08-08-2022, 05:33 PM
Trevor78 Trevor78 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2022
Posts: 151
Default

There was a Tech Bulletin from 11-78 for extra protection on 400 cars to have a sleeve of heater hose on the radiator brace to prevent cutting into the foam sleeve of the AC hose.

  #8  
Old 08-09-2022, 09:36 AM
mzbk2l's Avatar
mzbk2l mzbk2l is offline
Ultimate Warrior
 
Join Date: Jun 2003
Location: AZ, at the foot of Superstition Mountain
Posts: 1,141
Default

Interesting; this one was a 403, but I'll let him know that wouldn't be a bad idea.

__________________
Mike
  #9  
Old 08-09-2022, 04:51 PM
Trevor78 Trevor78 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2022
Posts: 151
Default

That was in response to previous comment about foam.

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:38 AM.

 

About Us

The PY Online Forums is the largest online gathering of Pontiac enthusiasts anywhere in the world. Founded in 1991, it was also the first online forum for people to gather and talk about their Pontiacs. Since then, it has become the mecca of Pontiac technical data and knowledge that no other place can surpass.

 




Copyright © 2017